Khamis, 8 Mac 2018

10 Wasiat Imam As-Syahid Hassan Al-Banna:


(1) قم إلى الصلاة متى سمعت النداء مهما كانت الظروف.
1. Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta-merta walau bagaimana keadaan sekalipun.

(2) أتل القران أو طالع أو استمع أو ذكر الله ولا تصرف جزءا من وقتك في غير فائدة.
2. Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis- majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.

(3) اجتهد أن تتكلم بالعربية الفصحى فإن ذلك من شعائر الإسلام.
3. Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab kerana bahasa Arab yang betul itu adalah daripada syiar-syiar Islam.

(4) لا تكثر الجدل في أي شان من الشؤون أيا كانت فإن المراء لا يأتي بخير.
4. Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara  sekalipun kerana pertengkaran yang kosong tiada mendatangkan apa-apa jua kebaikan.

(5) لا تكثر الضحك فإن القلب الموصول بالله ساكن ووقور.
5. Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

(6) لا تمزح فإن الأمة المجاهدة لا تعرف إلا الجد.
6. Janganlah banyak bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.

(7) لاترفع صوتك أكثر مما يحتاج إليه السامع فإنه رعونة وإيذاء.
7. Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia malah menyakiti hati orang.

(8) تجنب عيبه الأشخاص وتجريح الهيئات ولا تتكلم إلا بالخير.
8. Jauhilah daripada mengumpat- umpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan apa- apa yang memberi kebajikan.

(9) تعرف إلى من تلقاه من إخوانك وان لم يطلب إليك ذلك. فأن أساس دعوتنا الحب والتعارف.
9. Berkenal-kenalanlah dengan setiap saudara yang ditemui kerana asas gerakan dakwah kita  ialah berkenal-kenalan dan berkasih sayang.

(10) الواجبات أكثر من الأوقات فعاون غيرك على الانتفاع بوقته.وإن كان لك مهمة فأوجز في قضائها
10. Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita. Bantulah orang lain memanfaatkan masanya. Jika kamu ada tugasan tertentu, maka ringkaskanlah pelaksanaannya.

KENAPA DOA SESEORANG TIDAK MUSTAJAB?


Al-Imam al-Qurtubi rahimahullah menukilkan di dalam kitab tafsirnya, bahawa pernah ditanya kepada Ibrahim bin Adham rahimahullah, kenapakah dengan diri kami yang berdoa tetapi tidak dimakbulkan doa kami di sisi Allah?

Lalu Ibrahim bin Adham rahimahullah berkata :

Doamu tidak mustajab kerana :

1) Kamu kenal Allah tetapi kamu tidak taat kepada-Nya.

2) Kamu kenal Rasulullah ﷺ tetapi kamu tidak mengikuti sunnah Baginda.

3) Kamu kenal al-Quran tetapi kamu tidak beramal dengan isi kandungannya.

4) Kamu makan daripada nikmat kurniaan Allah tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab bersyukur kepada-Nya.

5) Kamu tahu tentang syurga tetapi kamu tidak berusaha untuk mendapatkannya.

6) Kamu tahu tentang neraka tetapi kamu tidak berusaha untuk menyelamatkan diri daripadanya.

7) Kamu kenal syaitan tetapi kamu tidak memeranginya, bahkan kamu berkawan dengannya.

8) Kamu tahu bahawa kematian itu pasti tetapi kamu tidak mempersiapkan diri untuk berhadapan dengannya.

9) Kamu mengebumikan mayat tetapi kamu tidak mengambil iktibar daripadanya.

10) Kamu lupa tentang aib dirimu dan kamu sibuk dengan aib orang lain.

Sumber : Tafsir al-Qurtubi

"Ya Allah, taufiqkanlah kami dengan amalan yang memustajabkan doa kami dan jauhkanlah kami daripada segala perkara yang menyebabkan doa kami tidak diterima di sisi-Mu."

الفقير إلى عفو ربه،
أبو عمار مدني،
غفر الله له ولوالديه ولجميع المسلمين.

Ustaz Salehuddin Bin Abu Samah

Semenyih, Selangor.
Jumaat, 21 Jamadil Akhir 1439H - 9 Mac 2018.

Isnin, 5 Februari 2018

Jeans Skinny

PROMOSI JEANS SKINNY!!! PROMOSI JEANS SKINNY
.
SELUAR JEAN'S  SKINNY LIMITED EDITION
.
HARGA 3 helai SERENDAH RM190 SAHAJA
#FREE #POSTAGE (semenanjung)
.
Cepat, stock terhad , HIGH QUALITY
First come, first serve
.
SAIZ? .
.
✅Saiz 28-36.
✅Sehelai RM70 free postage
✅Jenis SKINNY
✅ LELAKI boleh PAKAI
.
_.👇🏻👇🏻*BERMINAT??
KLIK LINK DIBAWAH* 👇🏻👇🏻._
.
_📞Whatsapp
⏩ 'JEANS' ⏩ke  www.wasap.my/60146392686/SKINNY
.
014-639 2686 (Ardi)
.
_📞Whatsapp
⏩ 'JEANS' ⏩ke  www.wasap.my/60146392686/SKINNY
_.
014-639 2686 (Ardi)
_.
_📞Whatsapp
⏩ 'JEANS'' ⏩ke www.wasap.my/60146492686/SKINNY
_.
014-639 2686 (Ardi)
_.
https://www.instagram.com/seluarslackcotton/
.
#BeliPastiRepeatOrder #SeluarSlackCottonLevisLimitedEdition
#BisnesOnline #SeluarMurahBerkualiti
#SeluarSlack #SeluarSlackCottonLevis
#Seluar #PakaianHarian #SeluarJeans #SeluarTrackSuit #SeluarUniqlo #Uniqlo #Levis








Sabtu, 3 Februari 2018

Kelebihan Onexox Black

_*Welcome to Black Zone*_

*1) Concept Plan*
1.1) B10 (RM10) - Data 1GB, Voice 20min, SMS 0
1.2) B39 (RM39) - Data 6GB, Voice 50min, SMS 50
1.3) B59 (RM59) - Data 12GB, Voice 100min, SMS 100

*2) Cara Register*
2.1) Register new number (Black Bucket)(blank sim black+pin)
2.2) MNP ke Black (blank sim black+pin)
2.3) Existing user, prepaid to postpaid tanpa tukar sim (Change of Business Plan/COBP)

*3) Activation Incentive*
3.1) Bayaran sebanyak 3 peringkat, bulan pertama 40%,bulan kedua 30%, bulan ketiga 30%
_*mohon ambil perhatian, bulan kedua dan ketiga akan dapat jika customer bayar bil, selagi xbayar bil akan carry forward sampai customer bayar bil._

3.2) Pengiraan
Category
A - reg 1-9 users (dalam sebulan)
B - reg 10-29 users
C - reg 30-59 users
D - reg 60-99 users
E - reg >100 users

_B10_
A - RM6 per user
B - RM7 per user
C - RM8 per user
D - RM10 per user
E - RM12 per user

_B39_
A - RM24 per user
B - RM28 per user
C - RM32 per user
D - RM40 per user
E - RM48 per user

_B59_
A - RM36 per user
B - RM42 per user
C - RM48 per user
D - RM60 per user
E - RM72 per user

*4) Royalty Incentive (RI)*

Tier 1 - 10%
Tier 2 - 2%
Tier 3 - 2%
Tier 4 - 1%

_UGU_
Introducer 6%
Dealer 5%

*5) Cara2 Upgrade ke Black*
_5.1) New Customer (New Reg)_
5.1.1) Pin Concept
5.1.1.1) boleh transfer ke black dealership
5.1.1.2) pin boleh guna register mana2 pakej black

Contoh:
Plan B59
Pin kita dah ada RM10 (harga dealer beli RM7.80 macam simkad)
Customer bayar RM59
Erecaj wajib ada RM49 (59-10 pin)

Plan B10
Pin dah ada RM10
Customer bayar RM10
Erecaj xperlu sebab dah ada pin
10-10 = 0

_5.2) Pin datang dengan sim (Blank Sim)_
Harga RM7.80
Jual RM10

Pin purchase macam erecaj, transfer akaun ke akaun.
Lepas berjaya register Black, akan dapat insentif AI (Activation Incentive)

_5.3) Existing customer (COBP/ Change of Biz Plan)_
5.3.1) Dealer Black sahaja boleh register
5.3.2) Pin xperlu, simkad sama guna. Tukar plan je
5.3.3) Erecaj kena cuku, kalau pakej B59, kena ada erecaj RM59.
5.3.4) Lepas berjaya, AI akan dibayar
5.3.5) COBP boleh juga melalui selfcare atau 12273

_5.4) Existing Prepaid Dealer to OneXOX Black Dealership_
5.4.1) Kena COBP DREG (No yg reg untuk jd dealer) untuk aktifkan Black Dealership
5.4.2) Next week (16 Jan onwards) dealer je dahulu boleh COBP. untuk dealer experience.
5.4.3) Dealer boleh buat sendiri COBP di OneSYS start selasa.
5.4.4) Erecaj kena cukup RM59 ke atas (wajib ambil pakej B59 minima)
5.4.5) Tiada pin
5.4.6) Hierarki maintain
5.4.7) AI akan dibayar kepada introducer anda. (siapa yang reg anda)
5.4.8) If intro anda xtukar lg ke black, dia xdapat AI (tempoh masa untuk dealer yg reg anda utk tukar ke Black adalah sampai akhir bulan 2 sahaja, lepas tu kalau xupgrade, xdapat AI)
*tiada pushup AI berlaku, kalau intro anda xdapat, burn.

_5.5) KPI for dealer_
5.5.1) new reg (new user) masuk dalam KPI
5.5.2) COBP (existing user tukar ke black) xmasuk KPI

*6) Cara jadi dealer black*
_6.1) Existing dealer_
6.1.1) COBP atau
6.1.2) reg 1 no baru bwh acc anda, kemudian request change no DREG (no dealer), bayar RM100 then COBP sendiri

_6.2) OneXOX Prepaid Subscriber_
6.2.1) COBP & apply dealership

_6.3) Potential subscriber_
6.3.1) Register Black plan, dan apply dealership


*7) Payment Channel*
7.1) Erecaj
7.2) Ewallet
7.3) Selfcare
7.4) Standing instruction Credit/Debit Card
7.5) Bank Islam TAP
7.6) Scratch Card

*8) Pay Per Use (PPU)*

Kalau Voice & SMS dah habis, caj di bawah dikenakan (all network)

Call - 7 & 8 sen (30sec per block)
SMS - 10 sen
Short call - Tiada
FnF - Tiada 

Data tiada PPU. Boleh beli SP/Happy Hour
Semua charge dikenakan dalam bil bulan seterusnya

_Bil boleh check melalui Selfcare atau USSD, mudah sangat2_

*9) Apa yang dicarry forward ke black kalau tukar prepaid ke black?*
9.1) Balance DA&MA (masuk ke bil, kalau RM100, so akan jadi advance payment)
9.2) apa yang ada season pass, Data, Voice, SMS
9.3) Loyalty Point

Validity xikut, sebab bil xde validity
Free sms xikut
Data yg tgh langgan xikut
Free 500mb pun xda

_kalau downgrade balik ke prepaid, xde carry forward apa2, one way speed boat je. Pergi bwk brg, balik 0._

*10)Info2 lain*
_10.1)Pilihan masa register Black_
10.1.1) statement di selfcare
10.1.2) statement dapat melalui hardcopy (pos ke rumah) *RM5 caj*
10.1.3) melalui emel (saya sarankan ambil ni)

10.2) Kalau reg pada 29,30,31 hb, next bil dapat pada 1hb.
10.3) No contract
10.4) Nak downgrade ke prepaid boleh, jangan ada overdue
10.5) max PPU boleh guna, kalau B59, PPU boleh langgan hanya RM59.
10.6) ajar user untuk bayar bil awal
10.7) incentive 30% bulan kedua dan ketiga, hanya dapat jka user bayar bil, kalau xbayar, carry forward sampailah user bayar bil.
10.8) MAX SP Data hanya 100GB untuk carry forward ke next month


Rabu, 17 Januari 2018

Durian

DURIAN

1. Berita baik. Durian ada 0 kolestrol.

2. Berita baik lagi. Durian kaya dengan serat, iron, vitamin B dan vitamin C.

3. Berita tak baik. Sekiranya anda mempunyai diabetes dan harus menghitung pengambilan karbohidrat, elakkan durian. Ia ada kandungan gula tinggi - sucrose, fructose dan glucose.Selain itu, durian mempunyai sodium dan protein rendah.

4. Ini berita lagi tak baik. Durian mempunyai kalori dan karbohidrat tinggi. Satu kilogram durian mempunyai antara 850 kalori sehingga 1,500 kalori, bergantung kepada buah durian tersebut. Ini hampir 3/4 keperluan kalori seharian orang dewasa.

5. Kalau anda sedang berusaha kurangkan berat badan, makan satu biji durian menjadikan hari anda sia-sia - kecuali anda tak makan apa-apa lagi pada hari tersebut.

6. Kalau anda sihat dan nak makan durian, bataskan kepada 2-3 ulas saja. Sekiranya anda sarapan nasi lemak, makan tengah hari nasi kandar, petang makan roti canai, malam makan nasi campur, kemudian makan dua biji durian, sendiri mahu ingat!

Selasa, 2 Januari 2018

Pusat Rawatan Islam

*Mohon Viralkan!.*

Jika tidak berkaitan dgn anda, mungkin berguna kepada orang lain.

1. Haji Mustafa Rembau; Sihir/Jin/Buatan Org - 0176048239.

2. Ayah Cik Dungun - 012 9383776.

3. Pak Andak Grik; Kanser -  013 4092378.

4. Baba Chong Cheng Melaka; Jantung - 016 6562092.

5. Salehuddin Al Ayubbi Melaka; Sihir Berat - 0176299542.

6. Hj Abu Johol, NS - 064367913.

7. Tok Batin Husin Kerdau, Phg - 0139704120.

8. Utz Anuar Puchong - 017 3992380.

9. Lan Janggut Karak - 0199730900.

10. Panglima Hitam Baling, Kedah - 0132553115.

11. Raja Bomoh Awal Selayang - 0149623529.

12. Abg Nizam & Abg Nuar Felda Tembangau 1, Phg; Jantung Berlubang - 01131438216/0165130188.

13. Pak Uda Sg Petani - 0195429722.

14. Pak Uda Bera, Phg - 0199985462.

15. Raden Temerloh, Phg - 0109093199.

16. Abg Yus Ipoh - 0195105597.

17.Ust Ta Dungun; Bekam & Urut - 01129314338.

18. ustz Saiful Perlis - 0103796724.

19. Mohd Jang Azrul Dungun; Saka - 0148177566.

20. Wan Lekir Jitra, Kedah; Sihir. Saka & Santau - 017-5966874.

21. Ust Riduan Bt Kikir, NS; Umum - 0165371456.

22. Wak Ramalan, Semenyeh; Kanser, Patah & Migrain - 0193180452.

23. Ayah Cik Sg Tua, Selayang; Kanser - 0129383776.

24. Pak Teh Yan; Umum - 0124874952.

25. Syeikh Omar; Tulang Blkg Lari - 0193565377.

26. Abg Arif Puchung; Penyakit Misteri & Urut - 0193040135.

27. Adi Selaru, Kuala Pilah; Bedah Ghaib & Umum - 0196307959

28. Pak Din Damansara; Patah Tulang (ara ghaib) - 0192637674.

29. Ibrahim Serting, NS; Ketumbuhan - 064691905.

30. Kak Mai Seremban; Barah - 017293759.

31. Dr Rashidin JB; Bedah Haqiqat (ghaib) - 0127346932.

32. Ust Halim Bandar Tasik Puteri, Rawang - 0126999680.

33. Guru Muda Firdaus, Setapak; Pusat Rawatan Darul Tawakkal - 0133799686.

34. Ust Ramli Rantau Panjang, Klang; Berkaitan Makhluk Halus - 012 4467028.

35. Saiful Meru; Berkaitan Makhluk Halus - 0178776936.

36. Ust Ihsan, Ampang. Berkaitan Jodoh, Makhluk Halus, Rawatan Jarak Jauh- 012-9692769

37. Pak Sary Marang; Sihir - 0199547157.

38. Ust Nadir Johan Setia - 0192669225/011123293963.

39. Nur hikmah perubatan islam johor baharu .0142721602

40. Ayah Paksu Art Amanjaya, Sg Petani, Kedah; Sihir - 0103866587.

41. Syeikh Zul/Tok JelapangSeberang Jaya, P.P.; Gangguan Jin - 0135991807.

42. Paksu Jem (Jamaludin) Kepala Batas, P.P.; Sihir - 0124492063.

43. Atok Damansara Damai - 0192284348.

44. Ust Haziman Kuantan -0139935445.

46. Tok Bilal Sufi Pulai Chondong - 0129456112.

47. Pudin Padang Lembik - 014-8011233.

48. Pok Din; Jantung - 01125559958.

49. Pok Din Padang Pulut, Dungun - 0148387337.

50. Yusri Terengganu - 0139879961.

51. Fairus Slim River - 012 324 0483.

52. Pak Malik Jengka 4, Pahang - 0199634198.

53. Zainal Seri Manjung, Perak - 0194986534.

54. Minyak Arnab utk Stroke - 0139688442/01110565442.

55. Jefry @ Jibrail @ Jantan Temerloh; Patah Tulang - 0168540292.

56. Assolihin Kahang, Johor; Rawatan Islam & Urut Tradisional - 0177467077.

57. Akhi Ariff Jengka, Phg; Rawatan Islam (Ruqyah Nur Mukmin) - 01129487389.

58. Panglima Shahir J.B; Gangguan Jin, Sihir & Rawatan Jarak Jauh - 01136195741.

59.Pok Chik Lan Kg. Lompat, Songsang; Rawatan Jarak Jauh - 010 8773610.

60. Muhamad Hazi Zikri Terengganu - 013 9450396.

61. Cahaya Nur Terengganu - 0192402881.

62. Pak Leh K. Kangsar; Patah, Sihir & Urut Batin - 0175871202.

63. Che Rafaedah (Kak Dayang Senandung) Kuala Kangsar; Urut Saraf & Spa (wanita shj) - 01110659593.

64. Hj Ramlie Perak; Saka - 01110758574.

📢📢PILIH RAWATAN YANG PATUH SYARIAH YE... ISLAMIC☺
INSHA ALLAH 😇😇😇

Wallahu a'lam...

Isnin, 25 Disember 2017

PROMOSI !! PROMOSI !! PROMOSI !!



SELUAR SLACK LICIN LEVIS
.
_👖WARNA HITAM, (SAIZ 28-42)👖._

_ .Cepat, stock terhad , HIGH QUALITY !!! First come, first serve!!!._

_✅ SAIZ? :: 28 - 42
_
✅Saiz 28-36 RM60
✅Saiz 38-42 RM70
.

_
👍🏻Jenis SLIM STRAIGHT cut.
👍🏻kain COTTON 100%.
👍🏻Made in HONG KONG.
👍🏻LELAKI PAKAI_

_ *WARNA TAHAN TIDAK MUDAH LUNTUR DAN KAIN TIDAK PANAS SEDAP DIPAKAI*_
.
_.👇🏻👇🏻*BERMINAT??
KLIK LINK DIBAWAH* 👇🏻👇🏻._
.
_📞Whatsapp
⏩ 'SLACK' ⏩ke  www.wasap.my/60146392686/SLACK
.
014-639 2686 (Ardi)
.
_📞Whatsapp
⏩ 'SLACK' ⏩ke  www.wasap.my/60146392686/SLACK
_.
014-639 2686 (Ardi)
_.
_📞Whatsapp
⏩ 'SLACK'' ⏩ke www.wasap.my/60146392686/SLACK
_.
014-639 2686 (Ardi)
_.
https://www.instagram.com/seluarslackcotton/
.
#BeliPastiRepeatOrder #SeluarSlackCottonLevisLimitedEdition
#BisnesOnline #SeluarMurahBerkualiti
#SeluarSlack #SeluarSlackCottonLevis
#Seluar #PakaianHarian #SeluarJeans #SeluarTrackSuit #SeluarUniqlo #Uniqlo #Levis

Ahad, 24 Disember 2017

Kesalahan Ejaan

Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) telah memperkenalkan perkataan "Swafoto" bagi perataan "Selfie".  Biasakan yang betul dan betulkan yang biasa.
Swafoto - gambar kendiri, berswafoto - mengambil gambar kendiri, menswafoto - perbuatan merakam gambar sendiri.

Suri Teladan – Role Model
Jerayawara – Road Show
Latar Pentas – Back Drop
Gegantung – Bunting
Imej Tumpu – Highlight
Parkir – Parking
Pascanilai – Postmortem
Swafoto – Selfie
Kira detik – Count Down
Bilik acu – Fitting Room
Ujana teh – Garden tea
Persantaian -Resort

EJAAN YANG MENGELIRUKAN:
 Ejaan bagi perkataan2 yg digunakan dalam pertuturan ataupun penulisan.

Berikut merupakan perkataan yang biasa kita temui:
1. resepi ❌ resipi ✔
2. menyakinkan ❌ meyakinkan ✔
3. istirehat ❌ istirahat ✔
4. kadang-kala ❌ kadangkala ✔
5. sambilewa ❌ sambalewa ✔
6. dasyat ❌ dahsyat ✔
7. insuran ❌ insurans ✔
8. ambulan ❌ ambulans ✔
9. juwita ❌ juita ✔
10. unggu ❌ ungu ✔
11. mengulangkaji ❌ mengulang kaji ✔
12. penguatkuasa ❌ penguat kuasa ✔
13. gambarajah ❌ gambar rajah ✔
14. redha ❌ reda ✔
15. kerinting ❌ keriting ✔
16. bergu ❌ beregu ✔
17. kontingen ❌ kontinjen ✔
18. mengenengahkan ❌ mengetengahkan ✔ 19. mengenepikan ❌ mengetepikan ✔
20. mengkedepankan ❌ mengedepankan ✔ 21. mengkebelakangkan ❌ mengebelakangkan ✔
22. sihat walafiat ❌ sihat wal afiat ✔
23. majerin❌ marjerin ✔
24. rempah ratus❌ rempah-ratus ✔
25. alat siaraya ❌ alat siar raya ✔
26. margasatwa ❌ mergastua ✔
27. workshop (bi) ❌ woksyop (bm) ✔
28. bertungkus-lumus ❌ bertungkus lumus ✔
29. limau kasturi ❌ limau kesturi ✔
30. walaubagaimanapun ❌ walau bagaimanapun ✔
31. mee ❌ mi ✔
32. kuey teow ❌ kuetiau ✔
33. respon ❌ respons ✔
34. sunnah ❌ sunah ✔
35. ramadhan ❌ ramadan ✔
36. leukimia ❌ leukemia ✔
37. emel ❌ e-mel ✔ di-e-melkan & meng-e-melkan
38. katrij ❌ kartrij ✔
39. cop nama ❌ cap nama ✔
40. Insha Allah ❌ Insya-Allah ✔
41. alergik ❌ alergi ✔
42. ansurans ❌ ansuran ✔
43. urusetia❌ urus setia ✔
44. keretapi ❌ kereta api ✔
45. merbahaya ❌ berbahaya/marabahaya ✔
46. naskah ❌ naskhah ✔
47. atlit ❌ atlet ✔
48. war-war ❌ uar-uar/wara-wara ✔
49. urusetia ❌ urus setia ✔
50. fax ❌ faks/faksimile ✔
51. was-was ❌ waswas ✔
52. stokin ❌ stoking ✔
53. karenah❌ kerenah ✔
54. kemaskini ❌ kemas kini ✔
55. ulangkaji ❌ ulang kaji ✔
56. pra sekolah ❌ prasekolah ✔
57. temu janji ❌ janji temu ✔
57. menghadkan ❌ mengehadkan ✔
58. hajjah ❌ hajah ✔
59. agen ❌ ejen ✔
60. murtabak❌martabak ✔

Ejaan yang betul mengikut Kamus Dewan Edisi  ke-4.

Jumaat, 22 Disember 2017

🏵Elak gangguan jin/syaitan🏵


1. Jangan sidai baju dalam bilik air . Setan akan masuk ke dalam baju tersebut. Bila kita pakai, kita yang kena.

2. Jangan biar baju disidai di luar berembun. Biarkan di luar, esok basuh balik baru jemur balik...nanti dia akan ikut masuk dalam rumah. Ambil sebelum maghrib.

3. Jangan biar nasi berteraburan di lantai. Jin akan makan. Seolah-olah kita menjemput mereka (jin/setan) masuk ke dalam rumah, habis makan malam bersihkan.

4. Jangan buka tingkap atau pintu waktu maghrib. Setan/jin akan masuk melalui ruang² yang terbuka.

5. Banyakkan bersedekah untuk hindar penyakit...termasuk penyakit hati, hasad dengki.

6. Berhenti seketika ketika perjalanan dalam waktu maghrib. Waktu maghrib merupakan zon merah, banyak setan berkeliaran. Singgah ke masjid atau kedai kopi.

7. Jangan biarkan anak main di luar rumah ketika waktu maghrib.

8. Jangan bercakap dalam tandas. Tandas rumah jin, umpama kita bersembang dengan dia.

9. Jangan kencing berdiri. Jin / syaitan yang disambar petir yang cacat akan sihat semula bila kena air kencing orang berdiri.

10. Tutup kepala bila buang air besar. Setan akan ambil najis dan lumur di atas kepala bila tidak ditutup.

11. Tutup makanan dan minuman ketika ditinggalkan. Memadai tutup dengan sudu dan baca bismillah..kalau tutup penuh lagi bagus. Setan akan berak & kencing dalam makanan yang terbuka lama.

12. Jangan makan makanan yang terbuka lama..sebab dah jadi makanan jin/setan

13. Jangan tidur kaki menghadap ke kiblat. Tidur mengiring ke kanan, badan dan muka hala ke arah kiblat..sihir mudah masuk kalau tidur kaki menghadap ke kiblat. ia akan masuk melalui kaki.

14. Jangan gantung gambar bernyawa dalam rumah.

15. Jangan pamerkan patung di dalam rumah.

16. Gunakan jam tawaf di rumah. Untuk dapatkan aura tawaf. 
Ada 1 kes, gantung jam tawaf dalam rumah 3x jatuh, bila dikaji isterinya ada saka.

17. Amalkan ayat Manzil.

18. Pasangkan cd ayat Ruqyah & bacaan 30 juzuk.

19. Basuh pad wanita sebelum buang dalam tong sampah. Kalau tidak , jin suka makan darah.

20. Jangan makan/minum dengan tangan kiri.

21. Basuh pinggan makan selepas makan malam.

22. Sediakan semburan air yang telah di ruqyahkan untuk persiapan. Kalau ada apa² boleh digunakan.

23. Solat berjemaah dalam rumah bersama keluarga sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

24. Masuk rumah bagi salam, A'uzubillah, Bismillah hissami'il 'alim dan masuk menggunakan kaki kanan.

25. Jangan tidur di antara Asar dan Maghrib. Zon oren atau zon kecerdikan. Kalau tidur akan jadi lembap.

26. Peluk isteri suami setiap kali bangun pagi.

27. Peluk dan cium anak bila hendak keluar.

28. Bacakan Al-fatihah dan tiupkan di ubun-ubun anak² masa tidur dan niatkan .

29. Genggam beras. Selawat 3x, alfatihah 1x, kacau ikut tawaf masa setiap kali nak masak nasi. Niat . Untuk kebahagiaan.

30. Jangan makan organ dalaman binatang. Contoh hati.

31. Letak ais pada pipi sekali sekala . Zon himunisasi.

32. Mandi ais sekali skala . Mandi sebelah malam. Untuk keluarkan haba panas dalam badan dan kebaikan organ dalaman.

33. Mandi garam pagi dan petang.

34. Pakai wangian sebelum tidur, jin tak suka wangi²an.

35. Digalakkan berhubungan dengan suami/isteri 3x seminggu.

36. Dilarang berhubungan dengan isteri/suami dalam tandas.

37. Amalan zikir asma ul husna.

38. Makan kurma 1 hari 1 biji

39. Makan garam bukit setiap pagi. Garam untuk neutralkan asid dalam badan.

40. Baca doa untuk lembutkan hati suami/isteri..tiup kat ubun dan telinga dia.

41. Baca 3 kali Surah Al-Ikhlas, surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebelum tidur, 3 kali ayat qursi.

42. Baca bismillah 5, 3x sebelum makan. Bismillahillazi...terlindung dari santau.

43. Selawat nabi 3x pada nabi sulaiman ketika nak ambil​ daun pada waktu malam.

44. Pasang lampu ketika tinggalkan rumah, jangan biar gelap.

45. Segalanya serah pada Allah taala.. Tawakal pada Dia...berdoa setiap pagi waktu subuh.

Jumaat, 15 Disember 2017

Saya tidak tahu siapa penulisnya.....tapi ini bagus untuk kita renungkan 🤔


SUAMI/ISTERI yang kaya raya........ketika masuk rumah dan mereka melihat ruang makan yang kotor.....dan tercium bau tidak sedap.... *"busuk"*

Sementara di sudut meja makan terlihat....sosok tubuh seorang ibu tua sedang berusaha keras untuk menyapu.

*Isteri  :*
DIA bersuara keras membentak ibu tua itu !!!
Ini pasti kerja mak, kan?
mak selerakkan lantai kan?
tengok tu, meja kotor..... makanan  bersepah di mana-mana..... lantai juga...  aduuuuuh *(marah dan geram)*..... mak...mak !!
Ini rumah bukan gudang.! mak !!

*Suami :*
Sudahlah Sal.... jangan bentak mak seperti itu, kasihan.....makkan sudah tua.

*Isteri:*
Tidak boleh  berterusan begini..Kalau tiba² ada tetamu yg datang.... apa  jadi? malu kita...  esok kita bawa emak ke rumah orang-orang tua.....Saya akan bawa!

*Suami :*
Jangan Sal....! Itu kan emakmu....takkanlah di bawa ke rumah orang-orang tua ......

Setelah ibu tua itu dibawa ke rumah orang-orang tua si isteri terus mengemaskan bilik emaknya........

*Dibawah katil ditemuinya sebuah buku lusuh dengan kertas yang agak kuning kusam.*

Dia tertarik kerana.... ada gambar dirinya sejak kecil dan remaja, di muka  hadapan tertera tajuk buku :

*"PUTERIKU  buah HATIKU"*

*Isteri :*
Terduduk lesu setelah membaca tulisan emaknya itu.

Diawali dengan hari dan tarikh lahirnya.

" Aku melahirkan puteriku....
biar terasa sakit dan mandi darah....
aku bangga dapat melahirkan anakku ini"

"Ya.....
aku bangga berupaya berjuang tanpa suami yang telah pergi mendahuluiku menemui sang pencipta."

"Aku rawat dia dengan cinta....
aku besarkan dia  dengan sepenuh kasih....
aku sekolahkan dia dengan airmata....
aku besarkan dia dengan titisan peluh."

"Kuingat.....ketika kubawa dia ke klinik untuk suntikan imunisasi.....
di dalam  bas....
dia menangis lalu kubuka butang bajuku dan kususui dia....
aku tidak  merasa malu....
bahkan tiba-tiba dia kencing sehingga basah pakaianku.....
tetapi biarlah."

*"Tiba² dia batuk kecil.... muntah....."*

"Hari itu terasa indah bagiku....
biarpun aku dibasahi kencing dan muntahnya....
namun, aku tetap tersenyum.....
bangga sekali."

"Kejadian itu berulang-ulang beberapa kali. "

"Aku tidak peduli apa kata orang di dalam bas....
asalkan puteriku dapat membesar sihat....
Itu yang utama bagiku."

*Isteri  :*
Sambil membaca..... airmatanya mulai menitis jatuh berderai....
hati terasa pedih....
dada menjadi sesak.

Tiba² dia berteriak keras....meraung semahu-mahunya *"makkk.......makkk.."!!* Sambil berdiri setengah berlari ke garaj.

*Suami  :*
Suaminya terkejut
melihat perangai isterinya dan bertanya :
" Kenapa Sal, ada apa?"
Teresak-esak dia menjawab :
*"Aku mesti bawa pulang emakku"*

Tiba-tiba telefon berdering....dijawab suaminya  lalu........

" Mohon tuan dan isteri segera datang ke rumah orang-orang tua  sekarang......cepat !!!"

Mereka tergesa-gesa ke sana....
ketika masuk, nampak tubuh ibu tua yang sudah lemah,  sedang diperiksa doktor.

*Isteri  :*
Si isteri berteriak histeria sambil menangis berderai air mata *"makkk........"!!* emaknya lemah tanpa bersuara dan berusaha memeluk kepala anaknya seraya berbisik perlahan sambil bercucuran air matanya.....

*"Anakku..*
Mak bangga mempunyaimu.... seluruh cinta kasih hanya buat dirimu nak... Maafkan mak...  *maaakkk...* *saaayyyaaaang padamu*
*(sambil memejamkan mata)"*

Sang ibu pun menghembuskan nafas terakhir ... meninggal dengan tenang.

Anaknya meraung-raung  keras sekali....menangis dan menyesal  !!!!! 
*"Makkk....makkk....* Ampunkan Sal ......
Sal derhaka pada mak.. ampun...
ampunkan Sal makkk ... makkk...
jangan tinggalkan Sal makk. "
"Anak macam apa aku ini....
anak macam apa.......
ampunkan Sal....makkkk

*SUADARAKU*....
*SAHABATKU*....

*Masihkah ada ibu dan ayah disisimu?*   

*KALAU....*
*Orang tua masih ada santunilah mereka dengan sepenuh hati.....*

Nilai apakah yang tersirat daripada kisah ini?

*Ingatlah Saudaraku :*

*kegeraman* menghantar kita *"memeluk dosa"*

Tindakan bodoh, membuat kita *"merangkul derhaka"*

# sikap ego, mendorong kita *"memeluk nista"*

# sesal yang terlambat, menarik kita *"bergelumang keperitan dan dosa"*

*Berpikirlah Positif, bertindak dengan bijak,* berkatalah yang baik....
berikan kasih sayang dengan sepenuh  jiwa.....
dan hiduplah penuh dengan *KASIH dan SAYANG*

*_Semoga hati kita menjadi lembut dalam memberikan bakti kepada org tua....❤.*_                   

*_Pelajaran yg harus kita ubah,*
# tingkah laku kita, terhadap org tua, #terimalah dia seadanya,
#kerana dialah satu2nya yg dapat memberikan kehidupan kita di dunia ini dan

*TIDAK AKAN ADA PENGGANTI SETELAH MEREKA PERGI UNTUK  SELAMA-LAMANYA.*_👍👍👍🏻

*_Semoga bermanfaat._*

UCAPAN TAKZIAH UNTUK KELUARGA KETUA POLIS NEGARA


Seluruh warga Polis Diraja Malaysia (PDRM) melahirkan rasa dukacita dan takziah kepada keluarga Ketua Polis Negara, Tan Sri Dato’ Sri Mohamad Fuzi Harun yang baharu sahaja kehilangan isteri tercinta, Allahyarhamah Puan Sri Azizah Hamdi, 58, yang telah kembali ke rahmatullah pada jam 7.02 petang tadi selepas beliau bertarung selama 17 tahun melawan penyakit kanser.

Pemergian Allahyarhamah merupakan kehilangan yang amat besar khususnya buat Persatuan Keluarga Polis (PERKEP) Malaysia. Beliau yang mengambil alih jawatan Pengerusi PERKEP Malaysia pada 4 September lalu merupakan seorang ibu dan pemimpin keluarga PDRM yang amat disegani dan berjiwa kental.

Jenazah Allahyarhamah akan dibawa ke Masjid Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor untuk disembahyangkan sebelum dibawa ke kampung halaman di Rapat Jaya, Ipoh, Perak untuk dikebumikan esok.

Semoga roh Allahyarhamah Puan Sri Azizah Hamdi dicucuri rahmatNya dan ditempatkan di kalangan mereka yang bertaqwa.

“Sesungguhnya adalah milik Allah SWT apa yang dikhendakiNya, dan akan kembali kepadaNya apa yang Dia berikan. Segala sesuatu yang ada di sisiNya ada jangka waktu tertentu. Maka hendaklah bersabar dan mengharapkan pahala dari Allah SWT.” (Hadis Riwayat Muslim).

Al-Fatihah.


EDU HUB PAGOH, JOHOR


In a town called Pagoh which is located in Muar, Pagoh, there is now a new education hub called Edu Hub Pagoh. It consists of 4 well known universities in Malaysia.

There are:

1. IIUM, International Islamic University Malaysia, Kulliyyah Languages and Management.
2. UTHM, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, Kampus Pagoh
3.Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Research Centre
4. Politeknik Pagoh

The facilities, are new and shared between the community here. This Edu Hub center is expected to grow within this 2 years. Come and join us here in Edu Hub Pagoh!








Rabu, 13 Disember 2017

Nah! 14 Tips Padu ini khusus untuk orang bisnes yang mahu cari kekuatan dalam menjual. Dan ini juga adalah sorotan pengalaman saya.


Ini mungkin bacaan yang agak panjang. Tapi saya tetap mahu kongsikan ia malam ini. Mudah-mudahan ia menjadi satu bacaan baik sebelum kalian masuk tidur. Bacalah ya. ‘Free’ kot. Bukan minta duit pun 🤪

1. Product Knowledge.

Sebelum kita mulakan jualan, kita mesti kena faham betul-betul apakah benda yang kita mahu jual itu ? Apakah ciri-cirinya dan apakah manfaat-manfaatnya ? Sebagai contoh, apabila kita menjual penapis air, Teknologi nano dan dua fungsi ( panas dan sejuk ) itu adalah ciri-cirinya. Manakala “ Penapis Air kami membantu memudahkan suami bancuh susu anak apabila isteri tidur lena “ adalah manfaatnya.

2. Alat bantuan jualan.

Untuk menambah keselesaan kita dalam membuat jualan. Pastikan kita ada peralatan bantuan yang lengkap. Sebagai contoh, apabila kita mahu melayan whatsapp dengan prospek, kita sudah ada gambar produk, testimoni dan copywritingnya. Sebelum kita buka meja untuk berniaga di pasar malam, kita sudah ada kain rentangnya. Bagi seorang peniaga jagung kukus, penutup periuk kukus itu alat bantuannya. Ia terjadi apabila diangkat-angkat penutupnya dan berkepul-keluar keluar wapnya, gitu.

3. Atasi rasa takut.

Kita takut kerana kita mahu buat benda yang kita tak pernah buat. Ini adalah satu perasaan yang normal. Ketika saya mula menjual di pasar malam dahulu, saya pun takut juga. Takut orang tak beli dan takut kepada segalanya. Kita kena atasi rasa takut ini dengan pelbagai aktiviti menjual. Mula-mula memanglah kita berasa segan, lama-lama nanti ia akan bertukar menjadi gian. Atasi rasa takut dengan proses menjual yang berulang-ulang, bukan bawa air pergi berjumpa pawang.

4. Berlatih bercakap.

Tak kisahlah cakap dalam telefon atau bercakap secara berdepan. Jika kita lihat, semua jurujual yang berjaya memang pandai bercakap apabila mereka menjual. Mulut manis kata orang. Mestilah mulut kena manis, kalau mulut puaka nanti siapa pula yang mahu beli barang dengan kita ? Berlatih untuk bercakap perkara-perkara yang disukai pelanggan. Ceritakan kelebihan, manfaat, ciri baik dan tawaran-tawaran untuknya. Gunakan point yang sama dalam penggunaan whatsapp dan medium-medium lain. Tulis seolah-olah kita sedang bercakap.

5. Kenalpasti channel jualan.

Channel jualan itu maksudnya di mana tempat kita mahu jual. Sebagai contoh, jika kita menjual secara online, channel jualan kita boleh jadi sebuah laman web, laman facebook atau instagram. Dan sekiranya kita menjual secara offline, channel itu mungkin boleh jadi di tepi kaki lima, lot kedai, pasar malam ataupun booth di expo-expo. Bila kita tahu channel mana yang mahu kita cuba, barulah kita boleh merancang hal seterusnya. Tahu channel jualan sangat penting untuk kita merancang strategi jualan.

6. Siapa pelanggan kita.

Kena kenalpasti siapa yang mahu beli produk dan perkhidmatan kita ini. Janganlah kita main redah sahaja. Jangan cari fasal mahu jual air batu kepada orang Eskimo. Bukan tak boleh, boleh jadi ada orang Eskimo yang beli. Tapi bukan dia beli sebab dia nak guna, tapi sebab dia kesian tengok muka seposen kita. Sebagai contoh, jika kita mahu menjual penapis air untuk memudahkan kerja ibu-ibu muda di rumah, sasarkan kepada wanita berumur 20an hingga 30an. Jika mahu jual jajan untuk budak sekolah, pacak payung depan pintu pagar sekolah sewaktu budak-budak mahu pulang.

7. Jumpa lebih ramai orang.

Tak usah jadi pemalas dan penakut. Jualan yang paling sedap ialah jualan kepada orang yang kita tidak kenal dan tidak pernah jumpa. Meet more people everyday. Semakin ramai kita jumpa, semakin tinggi peluang close deal kita. Orang yang kita kenal biasanya mahu minta diskaun. Tetapi orang yang kita tak kenal biasanya minta maaf saja. Tak sakit hati! Kan ? Jumpa 10 orang untuk dapat 1 orang pelanggan. Dapat ekstra pelanggan itu bonuslah !

8. Berhenti masuk kelas sekejap.

Hah. Terkejut ? Seminggu sekali kau masuk kelas ni apa cerita ? Fokuslah kepada kerja-kerja membuat jualan dahulu. Kerana daripada jualan inilah akan datang pendapatan. Bisnes tanpa aktiviti jual beli itu bukan bisnes namanya. Esok dah bertimbun duit tu, kau pergilah kelas semula. Berhenti sekejap keseronokan berselfie dan bernetworking tu. Hello bro, kembalilah kepada realiti hidupmu. Lakukan apa yang perlu dilakukan dahulu. Siapa ajar nak berniaga mesti kena masuk kelas seminggu sekali ? Nak berniaga kena menjual bro. Jual jual jual.

9. Cari keseronokan menjual.

Bagaimana ? Cari teknik jualan yang kita suka dan cuba-cubalah sampai berjaya. Nak menjual tak boleh stress-stress bro. Kita mesti kena cool dan tenang-tenang saja. Jika keluar rumah di pagi hari pun kau sudah stress, maka kau akan stress sepanjang hari. Keseronokan menjual setiap orang tidak sama. Dulu-dulu, saya bawa tunang ( sekarang isteri ) untuk ikut menemani saya berniaga setiap hujung minggu. Saya datang awal ke lokasi niaga dan saya akan pastikan perut kenyang sebelum pulang. Itu keseronokan menjual saya. Lain orang lain seronoknya. Cari benda itu sampai jumpa.

10. Reward diri sendiri.

Belajar untuk ucap terima kasih, tepuk tangan dan beri hadiah kepada diri sendiri pula. Raikan setiap kejayaan kecil untuk menerima kejayaan-kejayaan yang lebih besar. Biarlah orang cakap kita poyo sekalipun, bukan dia nak bayar bil letrik kita setiap bulan. Bukan dia juga yang menyuap nasi ke mulut kita bila kita lapar. Apabila diri sendiri capai target jualan, beri hadiah dan ucap terima kasih. Puji diri sendiri begini, “ Lu memang power baiii 👉👉👉 “. Dulu saya reward diri dengan aktiviti memancing. Apabila jualan harian saya mencecah 1000 ringgit, saya akan terus ke kolam memancing Sealion di Klang pda keesokan harinya. #padubeb

11. Cari kawan untuk berteman.

Jika rasa kita ini memang jenis susah mahu buat apa pun seorang diri. Carilah seseorang buat peneman. Saya tak nafikan memang ada orang begini, nak pergi kencing pun mahu berteman, makan berteman dan serba serbi mahu ada kawan. Carilah orang itu dan ajak dia bersama kita. Tapi itulah, kawan ini pun manusia juga. Dan manusia boleh berubah tanpa disangka-sangka. Bila dia sudah tahu banyak benda, risikonya ialah kita disailang oleh mereka pula. Inilah namanya kawan makan kawan. Tolong susah, tak tolong pun susah. Sebab itu kadang-kadang bersendirian lebih hensem dan padu.

12. Senyum.

Kena senyumlah bro. Walaupun memang sejak lahir muka kita memang jenis ketat macam Terminator, kau kena paksa senyum juga. Kata nak menjual ? Mana ada orang mahu beli dengan orang bermuka ketat ? Senyum ini bukan sahaja menjadi daya penarik, malah ia juga mampu membuatkan diri kira berasa tenang dan selesa. Tetapi janganlah pula kau asyik senyum saja tanpa henti, nanti orang ingat kau gila !

13. Jangan rasa bagus.

Ini masalah yang selalu membunuh seorang jurujual champion. Feel good, comfort dan rasa dah bagus sangat. Bila perasaan ini datang, kau kena cepat-cepat beristighfar dan bawa mengucap. Apabila terbit sedikit saja rasa bagus begini, kau kena cepat-cepat kawal supaya dia tak membawa kepada penyakit hati seperti sombong dan lupa diri. Kita nampak bagus di mata orang sebab Tuhan sudah tutup keaiban kita, itu saja. Orang bisnes yang tiada masalah ini akan selalu dihormati dan senang didekati. Nak sombong apa ? Oksigen pun kita dapat Free.

14. Cipta cabaran baru setiap hari.

Lupakan kejayaan semalam! Saya sering ulang point ini sejak dulu lagi. Tak usah kenang sangat kejayaan semalam. Raikan sekejap dan lupakan terus. Sebaliknya cipta pula gol baru dan cabaran baru selepas itu. Sebagai contoh, jika bulan yang lepas kita sudah berjaya menjual 3 unit penapis air, bulan ini kena cuba jual sekurang-kurangnya 6 unit pula. Gol mesti logik dan mudah dicapai. Ya. Kena cabar diri untuk tambah baik setiap hari.

Saya Ikram Al-Banjari dan saya seorang peniaga. Saya bermula di pasar malam, di jalanan dan di pentas kecil. Saya menulis di faceook untuk menghormati perbezaan dan meraikan kesamaan antara kita. Saya percaya ada diantara kita yang perlukan sentuhan semangat begini. Sebab itu saya terus menulis.

Tak perlu tekan Share dan Tag kawan-kawan jika kalian merasakan penulisan saya ini tidak memberi manfaat. Abaikan saja dan boleh pergi berdengkur. Sebaliknya, buatlah apa yang sepatutnya supaya ramai dapat berkongsi manfaatnya, kecuali ‘Copy and Paste’.

‘Copy and Paste’ adalah salah disisi undang-undang walaupun tujuannya murni. Peguam saya tidak akan teragak-agak untuk failkan saman kepada perompak ‘content’ di sini. Satu perkataan dirompak, saya saman seribu ringgit. Mahal kan ?

Ikram Al Banjari
Saudagar Jalanan